Witam, nazywam się Szymon i jak wielu studentów jestem pasjonatem dobrych trunków, a w szczególności tych zrobionych przez samego siebie. Jako że w sieci ciężko znaleźć sprawdzone sposoby na coś interesującego, postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem i przelać na serwer ;)) parę zacnych przepisów. Oczywiście liczę na waszą pomoc i pokaźną liczbę komentarzy, oraz sugestii ;D
poniedziałek, 2 kwietnia 2012
Zacier z ziemniaków
Składniki :
- woda - ok 15 - 20 l
- słód jęczmienny 1 kg
- ziemniaki - 15 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Ziemniaki należy umyć i dobrze ugotować, następnie zmieszać je ze zmielonym na mąkę słodem jęczmiennym. Wszystko wlać do dużego naczynia np. beczki. Do tego dodać półtora-raza tyle wody o temp. 50o-60oC. Należy wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 3-4 godzin aby ostygło. Jeżeli wszystko dobrze wymieszamy to enzymy w jęczmieniu powstałe podczas zakiełkowania, zamienią skrobię w ziemniakach na dwucukier zwany maltoza, z którą drożdże dadzą sobie już radę. Czyli krótko mówiąc: mączka w pyrach się scukruje.
Zacier należy schłodzić do temp. Ok. 20 stopni. Pozostaje tylko dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Do tego można dodać jescze kilka pomarańczy, mandarynek lub cytryn co uprzyjemni aromat.
Źródło:alkohole-domowe.com
Autor:qba
Nic tylko robić. Zapraszam wszystkich do eksperymentów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Drożdże winiarskie czy piekarskie mają być?
OdpowiedzUsuńDo czego dodawać ten zacier i do ilu procent wynosi zacier?
na dniach sprobuje go zrobic to zapodam co i jak wyszlo
OdpowiedzUsuń