Witam, nazywam się Szymon i jak wielu studentów jestem pasjonatem dobrych trunków, a w szczególności tych zrobionych przez samego siebie. Jako że w sieci ciężko znaleźć sprawdzone sposoby na coś interesującego, postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem i przelać na serwer ;)) parę zacnych przepisów. Oczywiście liczę na waszą pomoc i pokaźną liczbę komentarzy, oraz sugestii ;D


poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Przepis na nalewkę owocową


Świeże owoce (np. poziomki, maliny, czarne porzeczki, wiśnie, morele, śliwki, dereń, tarki) wsypać do dużej butli szklanej, zalać spirytusem i wódką, zakorkować. Macerować 4-6 tygodni (poziomki i maliny 2-3 tygodnie), co kilka dni wstrząsając butlą. Po tym czasie zlać płyn znad owoców do innego naczynia przez lejek z watą. Pozostałe owoce rozgnieść (nie gniotąc pestek), zasypać cukrem i wymieszać przez wstrząsanie butlą. Wytworzony syrop zlać przez lejek z watą do innego naczynia. Tak otrzymanym syropem doprawić do smaku płyn poprzednio zlany znad owoców i pozostawić do sklarowania. Resztę syropu można zużyć jako smaczny choć niskoprocentowy gatunek likieru, a pozostałe owoce można jeszcze zalać wódką (450) i otrzymać nalewkę gorszego gatunku. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek, w których ma być przechowana. Nalewki zyskują na smaku przez dłuższe stanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz