Witam, nazywam się Szymon i jak wielu studentów jestem pasjonatem dobrych trunków, a w szczególności tych zrobionych przez samego siebie. Jako że w sieci ciężko znaleźć sprawdzone sposoby na coś interesującego, postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem i przelać na serwer ;)) parę zacnych przepisów. Oczywiście liczę na waszą pomoc i pokaźną liczbę komentarzy, oraz sugestii ;D


poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Przepis na wino z soku brzozy (wino brzozowe)


Składniki:

    10 l soku z brzozy
    2,5 kg cukru
    20 g kwasku cytrynowego
    3 g pożywki
    drożdże (Sherry lub Tokay)

Przygotowanie:
Najpierw warto zebrać pożądaną ilość soku z brzozy, w tym celu udajemy się do lasku, wybieramy zdrowe drzewo o średnicy minimum 20cm. Drzewo warto wybrać zdrowe, bez popękanej kory i guzowatych narośli. Sok z brzozy ściągać warto od ok. połowy marca (wszystko zależy od temperatury), ściąga się do pojawienia pączków liści, później sok jest już mniej smaczny a i leci go bardzo mało.

Ok 1 metr od ziemi, wiercimy otwór fi 10mm na głębokości 6-8cm lub 1/3 grubości drzewa. Wciskamy w otwór wężyk o odpowiedniej średnicy tak aby nie wypadł, drugi koniec węża wkładamy do naczynia zbiorczego. Kilka razy dziennie warto odwiedzić nawierty i zebrać sok.

Ważne: Aby nie osłabiać drzewa oraz aby nie doprowadzić do jego śmierci należy otwór po takim spuszczaniu zabić drewnianym przygotowanym kołkiem. Zdrowie brzozy: Jedno pobranie soku (ze zdrowego drzewa) nie powinno wyrządzić żadnej szkody. Ważne jest jednak aby po skończonym procesie otwór dokładnie zakorkować a nawet zakleić maścią ogrodniczą do szczepień i oczkowania (takie coś kleiste podobne do gęstego miodu). 'Rany' drzew są bardzo podobne do ran u człowieka - skaleczona kora i otwór pozwalają łatwy na dostęp różnych bakterii, zarodników (np. huby) czy robactwa a to w słabszym drzewie może spowodować problemy - jak my skaleczymy skórę może powstać zakażenie, tak może być z drzewem...

Sam sok jest bardzo zdrowy, oczyszcza i wzmacnia organizm po zimie. Warto go pić w ilości 1,5 do 2 l dziennie.

Mając wszystkie składniki, pakujemy wszystko do balona i fermentujemy.

Źródło:alkohole-domowe.com
Autor: qba





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz