I kolejny genialny przepis ;D
1. Jęczmień, Pszenicę, Żyto lub Kukurydzę
należy zamoczyć w ciepłej wodzie tak aby ziarna napęczniały. Jeśli są
one świeże i wilgotne to wystarczy kilka godzin, lecz jeśli jest
wyschnięte należy trzymać w wodzie ok 24 h lub dłużej.
2. Wodę
należy odlać i wsypać ziarno do naczynia o odpowiednio dużej średnicy.
Należy rozprowadzić je po całej powierzchni tak aby grubość warstwy
ziaren nie przekroczyła 1 cm. Naczynie należy postawić w ciepłym i
(koniecznie) ciemnym miejscu. Można zakryć je kocem lub czymś
zastępczym tak aby uniemożliwić dostanie się światła do zboża. Można je
nawilżać, należy z tym nie przesadzić bo ziarno nie może leżeć w
wodzie.
3. Po około 14 dniach ziarno wytworzy w sobie słód i
enzymy, które są bardzo pożądane jeśli chodzi o wytwarzanie alkoholu w
naszym zacierze, urosną także kilku-centymetrowe blade kiełki. Przez
cały okres kiełkowania ziaren możemy nim potrząsać tak aby ziarna z
doły wymieszały się z tymi z góry. Warto przeprowadzać co jakiś czas tę
czynność, ponieważ to które leży wyżej kiełkuje szybciej i prędzej
wytwarza słód. O czasu do czasu warto również sprawdzać smak zboża,
jeśli słodki smak jest już dobrze wyczuwalny jest to znak do
zakończenia kiełkowania.
Teraz należy je dobrze wysuszyć i
przetrzeć na sicie aby pozbyć się kiełków, które mogą wprowadzać do
zaczynu nieprzyjemny smak i aromat.
Sporządzanie śruty ze słodu zbożowego
Z zakiełkowanego ziarna można przygotować sobie śrutę lub mąkę,
którą można przechowywać i używać kiedy tylko jest mam potrzebna.
W tym celu należy wykiełkowane ziarno dobrze wysuszyć np. na piecu
wyschnie w kilka godzin, przetrzeć na sicie aby kiełki a następnie
zmielić maszynką do mięcha lub jakimś młynkiem. Ziarno można także
zmiażdżyć tak aby łuski pozostały w całości, ziarno tak spreparowane
lepiej się przechowuje
Źródło:alkohole-domowe.com
Autor: qba
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz