Witam, nazywam się Szymon i jak wielu studentów jestem pasjonatem dobrych trunków, a w szczególności tych zrobionych przez samego siebie. Jako że w sieci ciężko znaleźć sprawdzone sposoby na coś interesującego, postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem i przelać na serwer ;)) parę zacnych przepisów. Oczywiście liczę na waszą pomoc i pokaźną liczbę komentarzy, oraz sugestii ;D


poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Słód zbożowy

I kolejny genialny przepis ;D

1. Jęczmień, Pszenicę, Żyto lub Kukurydzę należy zamoczyć w ciepłej wodzie tak aby ziarna napęczniały. Jeśli są one świeże i wilgotne to wystarczy kilka godzin, lecz jeśli jest wyschnięte należy trzymać w wodzie ok 24 h lub dłużej.

2. Wodę należy odlać i wsypać ziarno do naczynia o odpowiednio dużej średnicy. Należy rozprowadzić je po całej powierzchni tak aby grubość warstwy ziaren nie przekroczyła 1 cm. Naczynie należy postawić w ciepłym i (koniecznie) ciemnym miejscu. Można zakryć je kocem lub czymś zastępczym tak aby uniemożliwić dostanie się światła do zboża. Można je nawilżać, należy z tym nie przesadzić bo ziarno nie może leżeć w wodzie.

3. Po około 14 dniach ziarno wytworzy w sobie słód i enzymy, które są bardzo pożądane jeśli chodzi o wytwarzanie alkoholu w naszym zacierze, urosną także kilku-centymetrowe blade kiełki. Przez cały okres kiełkowania ziaren możemy nim potrząsać tak aby ziarna z doły wymieszały się z tymi z góry. Warto przeprowadzać co jakiś czas tę czynność, ponieważ to które leży wyżej kiełkuje szybciej i prędzej wytwarza słód. O czasu do czasu warto również sprawdzać smak zboża, jeśli słodki smak jest już dobrze wyczuwalny jest to znak do zakończenia kiełkowania.

Teraz należy je dobrze wysuszyć i przetrzeć na sicie aby pozbyć się kiełków, które mogą wprowadzać do zaczynu nieprzyjemny smak i aromat.

Sporządzanie śruty ze słodu zbożowego

Z zakiełkowanego ziarna można przygotować sobie śrutę lub mąkę, którą można przechowywać i używać kiedy tylko jest mam potrzebna.
W tym celu należy wykiełkowane ziarno dobrze wysuszyć np. na piecu wyschnie w kilka godzin, przetrzeć na sicie aby kiełki a następnie zmielić maszynką do mięcha lub jakimś młynkiem. Ziarno można także zmiażdżyć tak aby łuski pozostały w całości, ziarno tak spreparowane lepiej się przechowuje

Źródło:alkohole-domowe.com
Autor: qba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz