Witam, nazywam się Szymon i jak wielu studentów jestem pasjonatem dobrych trunków, a w szczególności tych zrobionych przez samego siebie. Jako że w sieci ciężko znaleźć sprawdzone sposoby na coś interesującego, postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem i przelać na serwer ;)) parę zacnych przepisów. Oczywiście liczę na waszą pomoc i pokaźną liczbę komentarzy, oraz sugestii ;D


poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Przepis na cytrynówkę


Składniki:
-1litr bimbru (destylatu)
-0,5kg cytryn
-1/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Bimber wlewamy do naczynia. Cytryny rozpoławiamy i wyciskamy na wyciskarce. Najlepsza do tego jest wyciskarka elektryczna z ruchomą końcówką (z 1kg cytryn średnio 0,6l soku).  Sok z miąższem wlewamy do naczynia z bimbrem/destylatem. Następnie wsypujemy 1/4 szklankę cukru (na 1 litr bimbru). Wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści i pozostawiamy na tydzień.
Po tym czasie może być dłużej bo im dłużej tym lepiej. Odcedzamy przez sitka o różnej gęstości siatki. Proces wykonujemy kilka razy. Ja przecedzam przez 3 sitka - 4 razy. Po przepuszczeniu w butelce pływają resztki owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz