Witam, nazywam się Szymon i jak wielu studentów jestem pasjonatem dobrych trunków, a w szczególności tych zrobionych przez samego siebie. Jako że w sieci ciężko znaleźć sprawdzone sposoby na coś interesującego, postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem i przelać na serwer ;)) parę zacnych przepisów. Oczywiście liczę na waszą pomoc i pokaźną liczbę komentarzy, oraz sugestii ;D


poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Wino Portwein



Oryginalne jest bardzo cenionym deserowym, półsłodkim, białym, brązowym, czerwonym lub czerwonobrunatnym winem portugalskim. Zawiera 18-20% alkoholu. W warunkach domowych zbliżony do niego trunek można sporządzić z wina wiśniowego, jeżynowego, rodzynkowego, malinowego (lub truskawkowego albo śliwkowego), z czarnych porzeczek i czarnego bzu. Wina te powinny być fermentowane na drożdżach szlachetnych rasy nr 35 Portwein, nr 37 Madera lub nr 38 Sherry. W gotowym winie zawartość cukru powinna wynosić 5-7%. Sporządzone z win owocowych wino typu portwein powinno leżakować 6-12 miesięcy.

Wino czerwone półsłodkie typu portwein.
Wino z wiśni - 5,0 l
Wino z rodzynków - 1,0-1,5 l
Wino z jeżyn - 1,0 l
Wino z czarnych porzeczek - 0,5-1,0 l
Wino z malin, truskawek albo śliwek - 0,5 l
Wino z czarnego bzu - 0,2 l
Syrop z cukru - 0,5 kg
Spirytus 95° - 0,4 l
Karmel - 20-30 ml
Esencja kino lub z taniny - 20-25 ml

Wino z malin, truskawek lub porzeczek można zastąpić 15-20 ml esencji orzechowej 0,20-0,25 l esencji rodzynkowej.

Źródło:domowe-alkohole.com
Autor:silenthunter


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz