Witam, nazywam się Szymon i jak wielu studentów jestem pasjonatem dobrych trunków, a w szczególności tych zrobionych przez samego siebie. Jako że w sieci ciężko znaleźć sprawdzone sposoby na coś interesującego, postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem i przelać na serwer ;)) parę zacnych przepisów. Oczywiście liczę na waszą pomoc i pokaźną liczbę komentarzy, oraz sugestii ;D


wtorek, 15 maja 2012

Nalewka z Pigwy

Cierpliwość popłaca: nalewka powinna klarować się przynajmniej przez trzy miesiące.

Składniki nalewki:

1 kg dojrzałych owoców pigwowca
0,5 kilograma cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wódki 40%

Sposób przygotowania:

1. Owoce pigwowca myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
2. Zalewamy spirytusem zmieszanym z wódką na miesiąc i co kilka dni potrząsamy słojem.
3. Po miesiącu zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem.
4. Co kilka dni mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
5. Powstały syrop łączymy z nalewem.





źródło: atmossfera.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz